Vysoká železářská dřevouhelná pec nahradila roku 1748 za Františka Josefa z Liechtensteinu o více jak sto let starší podobnou pec v Adamově. Nedaleko huti pracoval od středověku hamr (tzv. Althamr, zmiňovaný k roku 1506) v poloze proti jeskyni Jáchymce. Na toku Křtinského potoka (dříve Říčka) vznikly roku 1712 rybníky pro zajištění dodávky energie k pohonu vodních kol hamru, sklárny a později i železářské hutě.
Vysoká pec produkovala v nepřetržitém provozu tekuté železo, které bylo buď odléváno do forem, nebo zkujňováno pro další kovářské zpracování. Dochovaná vysoká dřevouhelná pec byla během svého provozu několikrát přestavována a pracovala do roku 1877. V patrové budově bývalé modelárny je instalována expozice zachycující historii místního železářství. V areálu se dále nachází dvojice pecí sloužících k pálení vápna, zděné zavážecí rampy, obytné budovy a hostinec zvaný Švýcárna. Areál huti byl vyhlášen roku 1971 technickou rezervací, jedinou svého druhu v celém státě.
Na volném prostranství se konají několikrát do roka experimentální tavby v replikách slovanských železářských pecí a ukázky starých řemesel. Objekt bývalého hostince Švýcárny je využíván hnutím Brontosaurus.
Údolí Křtinského potoka tvořilo proto industriální oblast, v níž pracovaly postupně tři mlýny na výrobu střelného prachu, sklářská huť, hamr, pila, mlýn a železářská huť Františka. Areál Staré huti u Adamova patřící k nejstarším dochovaným železářským hutím z období industriální revoluce je ve správě Technického muzea v Brně.
Abychom Vám mohli co nejvíce zpříjemnit cestu k zábavě potřebujeme využít Cookies. Díky nim vám můžeme nabídnout ty nejvhodnější aktivity a také usnadnit cestu k nákupu.
Cookies jsou malé textové soubory, které jsou po návštěvě webové stránky umístěny ve vašem počítači či telefonu. Díky tomuto vám můžeme zjednodušit práci s webovými stránkami a nabízet vám zážitky podle toho, co opravdu hledáte. Umožnují také přizpůsobit webovou stránku vašim potřebám a dopřát vám komfortní prohlížení.
Cookies neslouží k uchovávání osobních ani citlivých údajů.
Přijmout vybrané