Ve vesničce Všeradice na okraji Českého krasu se v roce 1785 narodila Magdalena Dobromila Rettigová, česká buditelka a spisovatelka. Dodnes je známa především jako autorka knihy Domácí kuchařka. Recepty Magdaleny Dobromily Rettigové používá nejedna domácí kuchařka, ale i profesionální kuchaři. Její jméno vstoupilo do historie a bylo na místě vytvořit muzeum a galerii na její počest. Muzeum sídlí v jejich rodných Všeradicích v areálu Všerad.
Galerii a muzeum M. D. Rettigové jsme slavnostně otevřeli v roce 2010. Nachází se v areálu Dvoru Všerad v budově zámeckého špýcharu a nabízí expozice na třech podlažích budovy. Galerie připomíná odkaz všeradické rodačky a nejslavnější české kuchařky a spisovatelky, Magdaleny Dobromily Rettigové.
EXPOZICE
V budově muzea naleznete čtyři expozice. První interaktivní výstava pojednává o životě a díle Rettigové. Druhá expozice se zaměřuje na fenomén české vesnice a věnuje se historii zemědělství. Kromě toho mapuje život běžných lidí a prohlédnout si můžete jak stroje používané v zemědělství, tak předměty denní potřeby. Třetí a čtvrtá výstava inspiruje nadějné umělce a sběratele. Dává prostor současným výtvarníkům, fotografům a sochařům z celého světa i z Česka. V posledním patře galerie naleznete plně ozvučený koncertní a divadelní sál. Jeho kapacita o 150 lidech vyzývá k pořádání firemních a společenských akcí.
OTEVÍRACÍ DOBA
DUBEN - ČERVEN + ZÁŘÍ - ŘÍJEN
PÁ - NE 11:00 - 19:00
ČERVENEC - SRPEN
PO - ČT 11:00 - 17:00
PÁ - NE 11:00 - 19:00
Těšíme se na Vaši návštěvu!
Abychom Vám mohli co nejvíce zpříjemnit cestu k zábavě potřebujeme využít Cookies. Díky nim vám můžeme nabídnout ty nejvhodnější aktivity a také usnadnit cestu k nákupu.
Cookies jsou malé textové soubory, které jsou po návštěvě webové stránky umístěny ve vašem počítači či telefonu. Díky tomuto vám můžeme zjednodušit práci s webovými stránkami a nabízet vám zážitky podle toho, co opravdu hledáte. Umožnují také přizpůsobit webovou stránku vašim potřebám a dopřát vám komfortní prohlížení.
Cookies neslouží k uchovávání osobních ani citlivých údajů.
Přijmout vybrané